OTKRIVAMO

OČI I ZDRAVLJE KOSTIJU: Poznati reumatolog tumači što nam sve mogu otkriti suhe oči i koje simptome ne treba zanemariti

Piše: Šime Mijić, dr. med.

dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalist reumatolog, član Američkog društva za reumatologiju, ravnatelj klinike Faktor zdravlje

Oči su ogledalo duše i tijela, ne zanemarujte tegobe sa suhim očima, zamagljenim vidom ili blagim crvenilom oka

Od 2,2 milijarde ljudi u svijetu koji imaju neku bolest oka, kod najmanje milijardu njih, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, bolest se mogla prevenirati. Zahvaljujući očima moguće je otkriti i neke druge bolesti jer pokazuju simptome dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili reumatskih bolesti. Uz starenje i genetske predispozicije, na zdravlje oka utječe još mnogo faktora na koje možemo utjecati sami te tako prevenirati bolesti i unaprijediti naše zdravlje. Zato, prvi put u Hrvatskoj, vodeći oftalmolozi, neurolozi, endokrinolozi, psihijatri, reumatolozi, otorinolaringolozi, estetski kirurzi, obiteljski liječnici, farmaceuti i inženjeri okupljeni u X Labu – expert research hubu JGL-a – analiziraju najnovija istraživanja i, primjenjujući holistički pristup, otkrivaju kako se kvalitetno brinuti za zdravlje očiju i zašto je to važno za naše cijelo tijelo.

Očni mišići mogu raditi danju i noću bez odmora te su, uz srce, najbrži i najopterećeniji u tijelu. Procjenjuje se da će naše oko tijekom života prosječno registrirati 24 milijuna fotografija i trepnuti otprilike 5,2 milijuna puta svake godine. Čak 90 posto informacija iz naše okoline primit ćemo preko očiju. A kako su oči povezane s kostima i mogu li nam otkriti reumatske tegobe? Za X Lab JGL-a upravo to analizira dr. Šime Mijić, vodeći hrvatski fizijatar reumatolog i član Američkog društva za reumatologiju.

1. Mogu li očni simptomi biti povezani s reumatskim tegobama?

Tijelo je cjelina – simptomi i znakovi na bilo kojem organu mogu upućivati na bolest nekog drugog organa ili organskog sustava, pa tako i oči otkrivaju ili pomažu u otkrivanju nekih koštanih bolesti. Očne strukture mogu biti zahvaćene i kod reumatskih bolesti. To je nekad toliko karakteristično da nam olakšava dijagnostiku same bolesti. Simptomi suhih očiju, crvenilo, vidne teškoće i bolnost oka mogu, osim kao posljedice alergija, virusnih i bakterijskih infekcija i iritacija, biti povezane s koštano-zglobnim bolestima.

Neke od najučestalijih upalnih reumatskih bolesti povezane su s bolestima očiju. Zahvaćenost specifičnih očnih struktura, i to bjeloočnice (sklera), spojnice (konjunktive), episklere i uvee, upućuju na određene upalne reumatske bolesti. Na primjer, reumatoidni artritis povezan je s upalom sklere i episklere, ankilozirajući spondilitis, najčešća upalna bolest kralježnice, povezan je s dijelovima oka koji nazivamo uvea, a vaskulitisi, upale krvnih žila, povezani su s krvožilnim strukturama oka.

Aktivnim traženjem pri uzimanju anamneze, kao i ciljanim dijagnostičkim pregledima, možemo na vrijeme otkriti i spriječiti komplikacije.

2. Zašto se treba brinuti za zdravlje očiju?

Važno je naglasiti da ne treba zanemarivati simptome i znakove na očima. Na primjer, upravo suhe oči mogu upućivati na reumatoidni artritis ili Sjögrenov sindrom. Reumatoidni artritis je primarno sistemska upala zglobova, ali može zahvatiti i druge organe. Sjögrenov sindrom je stanje povezano s nizom drugih upalnih reumatskih bolesti, a kao glavni simptom javlja se suhoća sluznica, pa samim time i vlažnog prednjeg dijela oka. Kod niza bolesti, osim oka, mogu biti zahvaćene i druge sluznice, pa tako i sluznice usta i reproduktivnog sustava, kao i žlijezde vezane uz sluznice, koje također mogu upućivati na reumatske bolesti. Kod Sjögrenove bolesti imamo visoku učestalost malignih bolesti, oboljenja od tumora limfoma, pa je redovito praćenje reumatologa nužno kako bi se na vrijeme konzultiralo liječnike ostalih medicinskih specijalnosti.

3. Što još mogu značiti simptomi crvenila i zamućenog vida?

Tu se može raditi o drugoj skupini bolesti, onoj koja zahvaća strukture šarenice, a manifestira se kao crvenilo, bolnost i zamućen vid. Ta skupina bolesti zahvaća kralježnicu i zglobove, a u reumatologiji je poznata kao spondiloartritisi. Spondiloartritise karakteriziraju bolesti kralježnice i zglobova, a uključuju ankilozirajući spondilitis, psorijatični artritis, reaktivni artritis i drugo. Te bolesti povezane su s očnim strukturama koje nazivano uvea, a koje, pojednostavljeno rečeno, čine područje oko šarenice. Povezanost upale upravo tih struktura oka je značajna te već taj podatak liječnika specijalista reumatologa ili oftalmologa upućuje na mogućnost nekih od bolesti iz tog spektra.

4. Kako se trebamo brinuti o zdravlju?

Ne zanemarujte svoje tegobe sa suhim očima i zamagljenim vidom, čak ni blago crvenilo oka jer to može upućivati na sistemske reumatološke i autoimune bolesti. Crvenilo određenog područja oka i kako je raspoređeno važni su reumatologu i oftalmologu kako bi lakše otkrili bolest. Povezanost očnih tegoba s kožnim, probavnim, genitourinarnim sustavom i infektivnim bolestima, odnosno drugim organima i dijelovima tijela, olakšava dijagnostiku, liječenje i prevenciju niza bolesti.

Sistemske manifestacije reumatskih bolesti i isprepletanje crijevnih, kožnih i infektivnih bolesti na očima ponekad nisu tako zorni jer se ne događaju u vremenskom kontinuumu. I vremenski odmak simptoma od više godina može biti povezujući u reumatologiji i oftalmologiji. Takvi simptomi i znakovi ne moraju se događati istovremeno, zbog toga će vas reumatolog često pitati o simptomima kao što su suhoća, bolnost i pečenje očiju. Pitat će vas i o potrebi učestale upotrebe kapi za oči te o promjenama u vidu i vidnom polju kako bi očne tegobe povezao s reumatskim bolestima i pravodobno poduzeo dijagnostiku i liječenje.

Reumatološke bolesti i njihovo liječenje povezani su s očnim bolestima te ciljana anamneza i ciljani pregled sprečavaju komplikacije i trajna oštećenja. Izreci “Oči su ogledalo duše” u reumatologiji dodajemo “i tijela”. Ponekad naizgled mali simptomi i znakovi iskusnom reumatologu mogu pomoći da otkrije niz bolesti na naizgled nepovezanim dijelovima tijela.

Zato preporučujem:

1. zdravlje očiju i koštano-zglobnog sustava uvijek prepustite stručnjacima
2. rano reagirajte i potražite savjet i pomoć kada primijetite simptome na očima
3. štitite svoje zglobove i oči
4. ne zaboravite da suhe oči mogu upućivati na upalne reumatske bolesti.

RIJEŠI KVIZ

IMATE SUHO OKO? ODGOVORITE NA OVA 4 PITANJA I DOZNAJTE KAKO PREVENIRATI I ŠTO UČINITI KAD VEĆ IMATE SIMPTOME

RIJEŠI KVIZ

Infografika

NAJDETALJNIJI POGLED U OKO: 10 ČINJENICA KOJE RAZOTKRIVAJU ZAŠTO SE TREBA BRINUTI O ZDRAVLJU OKA

Pročitaj Više