ANALIZIRAMO

Stručnjaci međunarodne klinike za estetsku kirurgiju: EVO KAKO IMATI SVJEŽ I BISTAR POGLED SVAKI DAN

Pišu: Tomica Bagatin, dr. med / Ana Mogulić

Tomica Bagatin, dr. med, specijalist maksilofacijalne kirurgije, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, osnivač Poliklinike Bagatin / Ana Mogulić, voditeljica odjela kozmetologije Poliklinike Bagatin

Problematika očiju pogađa sve, neovisno o dobi, a sve se progresivnije javlja kako starimo. Važno je uvesti ovu rutinu

Otečene, umorne i tamne oči te višak kože oko njih može uzrokovati niz razloga – od stresa, problema sa zdravljem i starenja do nedostatka sna, loše prehrane i pretjeranog izlaganja suncu. Zato je važno brinuti se za oči, upozorava dr. Tomica Bagatin.

Od 2,2 milijarde ljudi u svijetu koji imaju neku bolest oka, kod najmanje milijardu njih, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, bolest se mogla prevenirati. Uz starenje i genetske predispozicije, na zdravlje oka utječe još mnogo faktora na koje možemo utjecati sami te tako prevenirati bolesti i zaštititi naše zdravlje. Zato, prvi put u Hrvatskoj, vodeći oftalmolozi, neurolozi, endokrinolozi, psihijatri, reumatolozi, otorinolaringolozi, estetski kirurzi, obiteljski liječnici, farmaceuti i inženjeri okupljeni u X Labu – expert research hubu JGL-a – analiziraju najnovija istraživanja i, primjenjujući holistički pristup, otkrivaju kako se kvalitetno brinuti za zdravlje očiju i zašto je to važno za naše cijelo tijelo.

Estetski kirurg dr. Tomica Bagatin i Ana Mogulić, voditeljica odjela kozmetologije Poliklinike Bagatin, objašnjavaju kako se sami možemo pobrinuti da nam oči budu zdrave, a pogled svjež.

1. Što je sve važno da bismo imali svjež i bistar pogled?

Otečene, umorne i tamne oči s hiperpigmentacijama te višak kože oko njih može uzrokovati niz razloga – od stresa, problema sa zdravljem i starenja do nedostatka sna, loše ishrane i pretjeranog izlaganja suncu.

Problematika očiju pogađa sve, neovisno o dobi, a sve se progresivnije javlja kako starimo. Koža gubi elasticitet i opušta se dok djelovanje slobodnih radikala sve snažnije utječe na njezinu kvalitetu. Kako bismo područje oko očiju zadržali svježim i bistrim, važno je u svoju rutinu ubaciti nekoliko navika, a to su:

• pravilna svakodnevna kućna njega kvalitetnom dermokozmetikom
• kvalitetna prehrana namirnicama bogatim mineralima i vitaminima koji održavaju zdravlje kože
• SPF, SPF i još malo SPF-a jer je koža oko očiju vrlo osjetljiva i podložna promjenama, zbog čega ju je izrazito bitno svakodnevno štititi od Sunčevih zraka te spriječiti nastanak oštećenja i iritacija
• pravovremeno posezanje za estetskim rješenjima poput botoksa, dermalnih filera i skinbustera koji, u profesionalnim rukama, otvaraju i osvježavaju pogled te zaustavljaju pojavu znakova starenja
• redovito čišćenje lica profesionalnim tretmanima.

2. Kako višak kože na kapcima šteti zdravlju?

Blefarohalaza, višak kože na kapcima, može biti estetski, ali i funkcionalni problem.
Nerijetko je krivac za brojne ozbiljne zdravstvene poteškoće poput sužavanja vidnog polja ili pojačanog suzenja i iritacije oka uzrokovane sve jačim guranjem trepavica prema oku.

Osobe koje, zbog viška kože na kapcima, stalno drže podignute obrve i podignutu glavu kako bi kompenzirale gubitak dijela vidnog polja često pate od problema s vratnom kralježnicom. Ovom problemu doskače se blefaroplastikom, korekcijom očnih kapaka. Ona je doista individualan operacijski zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom te daje izvrsne i prirodne rezultate bez vidljivih znakova intervencije. Dobri rezultati u smislu zatezanja i podizanja postižu se i neinvazivno korištenjem frakcijske plazme (Plasmage). Riječ je o sofisticiranoj tehnologiji koja stvaranjem mikrooštećenja kožu potiče na obnovu i proizvodnju velike količine kolagena kako bi se potom u procesu zacjeljivanja vidno zategnula. Važno je napomenuti da je, s obzirom na to da se radi o najtanjim i najvidljivijim dijelovima kože, bitno prepustiti se u ruke iskusnog stručnjaka, koji će znati procijeniti individualne potrebe svakog pacijenta.

3. Što sve podočnjaci govore o našem zdravlju i kada ih treba ukloniti?

Podočnjaci mogu biti znak starenja, ali i odraz našeg zdravstvenog stanja ili posljedica građe kostiju. U zdravstvenom smislu, ako nam organizam šalje takve signale, ne bi ih trebalo ignorirati jer mogu ukazivati na probleme s hormonima, anemijom, ali i na posljedice stresa, aktivnog ili pasivnog pušenja, kao i na pretjerano izlaganje suncu.

4. Koji su najčešći estetski zahvati na području oko očiju u Hrvatskoj?

Spušteni kapci, bore oko očiju, umoran izgled i tamni podočnjaci najčešća su estetska, ali i funkcionalna problematika s kojom se susrećemo. Uz blefaroplastiku, kojom se rješava problem spuštenih i obješenih kapaka, uz pomoć dermalnih filera mogu se korigirati tamni podočnjaci, a bore oko očiju najbolje je tretirati botoksom. Upravo ta tri zahvata; blefaroplastika, dermalni fileri i botoks najčešći su estetski zahvati na području oko očiju.

RIJEŠI KVIZ

IMATE SUHO OKO? ODGOVORITE NA OVA 4 PITANJA I DOZNAJTE KAKO PREVENIRATI I ŠTO UČINITI KAD VEĆ IMATE SIMPTOME

RIJEŠI KVIZ

Infografika

NAJDETALJNIJI POGLED U OKO: 10 ČINJENICA KOJE RAZOTKRIVAJU ZAŠTO SE TREBA BRINUTI O ZDRAVLJU OKA

Pročitaj Više