ISTRAŽUJEMO

Stručnjak navodi sve simptome suhog oka, savjetuje kako si pomoći te ističe kada je vrijeme za posjet oftalmologu

Piše: BOJAN MADJAR, MAG. PHARM.

mag. farm., Pomurske lekarne

U ljekarni preporučujemo samoliječenje kad je riječ o pojavi blagih smetnji, kad je pacijent već upoznat s problemom suhog oka i kad je isključena mogućnost ozljede oka.

Osim preporuke za primjenu umjetnih suza, osobama s blagim ili umjerenim smetnjama suhog oka također posebno mogu koristiti i savjeti o pravilnom načinu života i higijeni. Više o tome govori mag. pharma. Bojan Madjar.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije ukupno je 2,2 milijarde ljudi u svijetu koji imaju neku bolest oka, a ona se mogla spriječiti kod najmanje milijardu osoba. Osim starenja i genetskih predispozicija, na zdravlje oka utječu i mnogi drugi čimbenici na koje sami možemo djelovati kako bismo spriječili nastajanje bolesti i zaštitili svoje zdravlje. Upravo su se zato prvi put u JGL-ovu istraživačkom centru X-Lab okupili vodeći oftalmolozi, neurolozi, endokrinolozi, psihijatri, reumatolozi, otorinolaringolozi, estetski kirurzi, obiteljski liječnici, farmaceuti i inženjeri kako bi analizirali najnovija istraživanja i sveobuhvatnim pristupom otkrili kako se ispravno brinuti o zdravlju oka i zašto je to važno za cijelo naše tijelo.

1. Za koje smetnje preporučujete upotrebu proizvoda namijenjenih za suho oko?

Osobe s lakšim smetnjama suhog oka obično navode jednu smetnju ili više njih: osjećaj suhoće, nadraženosti, umora, žarenja, osjećaj stranog tijela ili pijeska u očima, pečenje očiju, blagi svrbež, bol, zamagljen vid koji se pogoršava tijekom dana, suzenje, osjetljivost na svjetlost i vjetar, loša podnošljivost kontaktnih leća, sluzav iscjedak. U ljekarni preporučujemo samoliječenje kad je riječ o pojavi blagih smetnji, kad je isključena mogućnost mehaničkih ili toplinskih oštećenja oka, kad je pacijent već upoznat s problemom suhog oka i ima iskustva u prethodnom rješavanju nastalih smetnji oka primjenom bezreceptnih lijekova ili medicinskih proizvoda namijenjenih adolescentima ili odraslim osobama.

Samoliječenje ne preporučujemo: djeci (posebno ne u predškolskom razdoblju), osobama koje imaju izraženije smetnje (bol, crvenilo zbog iritacije, jak (gnojni) iscjedak, zatvaranje očnih kapaka, jako zamagljen vid, brzo pogoršanje simptoma), oštećenja oka zbog stranog tijela u oku ili kemijskog ili toplinskog izlaganja oka, alergija (sezonske poteškoće), ako se stanje ne popravi ili ne pogorša unutar tri dana od početka samoliječenja. Međutim, uvijek je najbolje da prije liječenja dijagnozu postavi oftalmolog. Simptomi koji izgledaju kao smetnje suhog oka mogu biti i indikator za neke druge bolesti.

2. Na što bi svi koji upotrebljavaju proizvode za ublažavanje simptoma suhog oka trebali obratiti pozornost?

Proizvodi za suho oko, takozvane umjetne suze, mogu sadržavati razne sastojke. Nezamjenjivi su oni spojevi koji povećavaju viskoznost, čime se produženo ovlažuje površina oka. Proizvodi s tim svojstvima posebno su prikladni za hiposekrecijski oblik suhog oka pri kojem postoji deficit vodenog sloja suza. Smetnje poput osjećaja suhoće i pijeska u očima te crvenila izraženiji su navečer. Viskozniji pripravci posebno su prikladni za osobe s težim smetnjama suhog oka ili za osobe koje zbog raznih razloga ne mogu češće upotrebljavati proizvod.

U slučaju pretjeranog isparavanja suza, preporučuje se upotreba proizvoda koji su bogati lipidnim komponentama jer smanjuju isparavanje suza obnavljajući lipidni sloj suznog filma. Kod ovog oblika suhog oka ujutro možete primijetiti izraženije smetnje poput iritacije i crvenila oka. Zatim, nakon duljeg rada za računalom, javlja se pojačano suzenje koje može biti prisutno i pri izloženosti vjetru i hladnoći. U ljekarni se teško može na temelju samog opisa smetnji razaznati o kojem obliku suhog oka se radi, posebno zato jer se simptomi u pojedinaca pojavljuju u različitim omjerima. Na tržištu dominiraju proizvodi u obliku kapi, manje je gelova i sprejeva. Primjena gelova omogućuje dulje vlaženje oka pa su prikladniji za noć. Treba imati na umu da gelovi mogu uzrokovati zamagljen vid, posebno nakon duže primjene. Pripravci za suho oko mogu biti jednodozni ili višedozni. Uglavnom su jednodozni pripravci oni koji su bez konzervansa. Pogodni su za čestu i dugotrajnu upotrebu, za korisnike leća i, naravno, za osobe koje su preosjetljive na konzervanse.

Višedozni pripravci s konzervansima su trajniji, ali imaju neka ograničenja zbog dodanog konzervansa. Konzervansi se međusobno razlikuju, ali se u principu ne preporučuju osobama koje nose kontaktne leće jer mogu uzrokovati iritaciju i zamagljenje zbog nakupljanja na kontaktnim lećama. U pravilu se preporučuju za kratkotrajnu primjenu jer konzervansi, osobito pri dugotrajnoj primjeni, mogu dodatno pogoršati simptome suhoće očiju (izazvati iritaciju i oštetiti stanice površine oka). Zato nisu najprikladniji za osobe s umjerenom do jakom suhoćom oka, kojima je potrebna česta primjena preparata za oči. Višedozni pripravci bez konzervansa imaju slična svojstva kao i jednodozni pripravci, ali se njima mora oprezno rukovati kako ne bi došlo do kontaminacije spremnika. Nekim korisnicima više odgovaraju spremnici od mekše plastike, dok drugi radije upotrebljavaju one koji imaju mehanizme za doziranje. Na odluku može utjecati i propisan rok valjanosti nakon prvog otvaranja, a ne može se zanemariti ni cijena.

3. Kako pravilno upotrebljavati proizvode za suho oko?

Prije upotrebe kapi za oči temeljito operite ruke. U svim situacijama, prstima jedne ruke povucite donji kapak prema dolje, pogledajte prema gore i dozirajte jednu kap u unutarnji kut oka. Zatrepćite nekoliko puta dok vam je glava cijelo vrijeme nagnuta unatrag. Ako imate problema s ravnotežom, možete i ležati. Trepnite nekoliko puta nakon nanošenja. Neko vrijeme nakon nanošenja vid će biti zamagljen, osobito pri upotrebi viskoznijih preparata (npr. gelova), stoga odmah nakon nanošenja nemojte raditi ništa što bi zahtijevalo naprezanje očiju.

Bez obzira na farmaceutski oblik (kapi, gel, mast), pri nanošenju na površinu oka pazite da vrhom spremnika ili tube ne dodirnete oko, kapak ili trepavice. To riskira mogućnost infekcija (osobito kod višedoznih pripravaka bez konzervansa) i/ili oštećenja rožnice.

Učestalost doziranja ovisi o težini smetnje. U blažem obliku primjenjuje se rjeđe (najmanje jednom do dva puta dnevno), u težem obliku češće (tri do četiri puta dnevno ili čak i češće). U principu, preporučuje se redovito doziranje pripravaka, a ne samo prema potrebi. Ako se u oko stavljaju različiti preparati, između svakog treba napraviti razmak od najmanje pet minuta. Uobičajeno pravilo je da se kasnije nanese viskozniji pripravak, što znači da bi se trebale staviti prvo kapi, pa gel ili mast.

4. Kako pravilno čuvati proizvode za suho oko?

Dobro zatvorite spremnike odmah nakon upotrebe. Kapi i drugi proizvodi za ublažavanje smetnji suhog oka obično se čuvaju na sobnoj temperaturi. Ne izlažite ih izvorima topline. Svaki spremnik ili vanjsko pakiranje (kutija) imaju naveden rok valjanosti. Preparat se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti. Istodobno imajte na umu da je upotrebljivost ograničena već pri prvom otvaranju spremnika. U načelu ih treba upotrebljavati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci nakon prvog otvaranja. Iznimka su jednodozni pripravci koji se nakon upotrebe bacaju. Iako rok valjanosti nije istekao, proizvod se više ne bi trebao upotrebljavati nakon otvaranja.

5. Koje druge mjere preporučujete u ljekarni osim primjene preparata za suho oko?

Osim preporuke za primjenu umjetnih suza, osobama s blagim ili umjerenim smetnjama suhog oka također posebno mogu koristiti i savjeti o pravilnom načinu života koji uključuju upotrebu ovlaživača zraka, prestanak pušenja i redovite pauze u radu za računalom. Osobe koje provode puno vremena za računalom trebale bi postaviti gornji vanjski rub ekrana u razinu pogleda kako bi se smanjio vjeđni rasporak i kako bi suze manje hlapile. Kada dugo gledate u ekran (gledanje televizije, tijekom rada na računalu, gledanje u pametni telefon i sl.) često svjesno trepćite. Gledajući u ekran rjeđe trepćemo što smanjuje vlaženje površine oka. Osobama s upalom očnih vjeđa (blefaritis) ili s disfunkcijom Meibomove žlijezde (MGD) preporučuje se odgovarajuća higijena i topli oblozi.

(Prikazani sadržaj rezultat je samostalnog kliničkog iskustva i stručnog rada autora te nužno ne izražava mišljenje i stav naručitelja.)

RIJEŠI KVIZ

IMATE SUHO OKO? ODGOVORITE NA OVA 4 PITANJA I DOZNAJTE KAKO PREVENIRATI I ŠTO UČINITI KAD VEĆ IMATE SIMPTOME

RIJEŠI KVIZ

Infografika

NAJDETALJNIJI POGLED U OKO: 10 ČINJENICA KOJE RAZOTKRIVAJU ZAŠTO SE TREBA BRINUTI O ZDRAVLJU OKA

Pročitaj Više